Brandweerzone Vlaamse Ardennen - Ronse

 !!!  Noodnummer: 100 of 112  !!!

 

logo brandweer ronseBrandweerpost Ronse
Veemarkt 28 - 9600 Ronse
 
Brandweercommandant Willy Pauwels
T: 055/33 50 55 (administratief nummer)
F: 055 33 50 59
E: ronse@bvlar.be
W: http://www.bvlar.be/ 

Voor dringende hulp bij brand of ongeval : Bel "112"

 

Taken en tarieven

De brandweer doet het graag en goed, maar niet altijd gratis... Ronse maakt sinds 1 januari 2015 deel uit van de nieuwe Hulpverleningszone "Vlaamse Ardennen". Dit betekent dat er voortaan ook één zonaal retributiereglement geldt in alle steden en (deel)gemeenten van de zone. De wettelijke opdrachten van de brandweer zijn kosteloos. Voor het blussen van een brand of het bevrijden van een slachtoffer uit een voertuig zal de brandweer dus geen kosten aanrekenen. Daar betaal je immers belastingen voor. Voor andere tussenkomsten van de brandweer worden er wel facturen opgemaakt. Zo is het verdelgen van wespennesten bijvoorbeeld te betalen.

Klik hier om meer te weten te komen over de taken van de brandweer of voor welke problemen je een beroep kan doen op de brandweer.

Retributiereglement

Het volledig reglement kan je terugvinden op de zonale website van de hulpverleningszone Vlaamse Ardennen: www.bvlar.be De retributie is verschuldigd door de fysieke persoon of de rechtspersoon in wiens belang de interventie uitgevoerd wordt. In de mate van het mogelijke wordt aan de begunstigde van de interventie een document ter ondertekening voorgelegd waarbij hij instemt dat de interventie in zijn belang gebeurt. In geval van twee of meer begunstigden van de prestatie zijn deze solidair en ondeelbaar tot betaling gehouden.

De lijst met tarieven kan je ook hier raadplegen : Zonaal Retributiereglement 

 

Hulpverleningszone Vlaamse Ardennen

Om de burger nog sneller te helpen, werden in 2015 alle brandweerkorpsen in België hervormd. Net zoals bij de politiehervorming in 2000, is het gemeentelijk niveau volledig verdwenen en stapte men over naar een zonaal niveau. De 250 brandweerkorpsen zijn sinds 1/1/2015 ingedeeld in 34 hulverleningszones.

De "Hulpverleningszone Vlaamse Ardennen" omvat, in alfabetische volgorde: Brakel, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruishoutem, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zingem, Zottegem en Zwalm.

De brandweerposten Brakel, Herzele, Kluisbergen, Kruishoutem, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem staan in voorde dienstverlening binnen de zone.

De hervorming van de Civiele Veiligheid (met name brandweer en Civiele Bescherming) heeft drie belangrijke doelstellingen :

  • een optimale organisatie van de hulpverlening aan de bevolking
  • het vergroten van de veiligheid van burgers en hulpverleners
  • professionalisering van het werkkader voor de leden van de hulpdiensten, inzake opleiding,
         materieel, standaard operationele procedures, uniform statuut van beroeps en 
         vrijwilligers van brandweer...

 

Zo kan heel vlot "zonaal" materiaal en personeel ingezet worden bij specifieke of grotere interventies. Voor de inwoners van de steden en gemeenten binnen de hulpverleningszone "Vlaamse Ardennen" verandert er in de praktijk weinig. Zij worden nu nog professioneler en adequater geholpen.

 


Nieuws

Aanwervingscampagne brandweermannen en -vrouwen

Brandweer iets voor jou?

Alvorens Brandweer Ronse geïntegreerd wordt in de Brandweerzone Vlaamse Ardennen, werft het voor de laatste keer zelf brandweermannen-en vrouwen aan. Kandidaturen zijn nog mogelijk tot 10 september 2014!

De taak van de brandweer is veelzijdig. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden blust de brandweer niet enkel branden, maar komt het ook tussen voor technische interventies zoals bijvoorbeeld het opsporen en bevrijden van personen en dieren in gevaarlijke situaties, duikopdrachten, het vrijmaken van de openbare weg na ongeval of storm, de vernietiging van wespennesten alsook de dringende medische hulpverlening.


Lees verder >>
14 mei 2014 Vacature Onderluitenant
13 sep 2011 Vrijwillige brandweer gezocht!
14 apr 2011 Nieuwe brandweerwagen
11 jun 2010 Hommel- en bijennesten niet vernietigen

 

Brandweer Ronse

Noodnummer: 100 of 112

Veemarkt 28
9600 Ronse

T: 055 33 50 55 (Adm.)
F: 055 33 50 59
E: ronse@bvlar.be
W: www.bvlar.be

 

Ronse Winterlicht


ONTDEK HET PROGRAMMA

 

Vacatures

De stad Ronse is steeds op zoek naar geschikte medewerkers. Iets voor jou?

Bekijk hier de openstaande vacatures aan de stad.