Grote Prijs Actuele Tekenkunst van de stad Ronse

Ronse Drawing Prize #48  

Van zaterdag 10 december 2016
t.e.m. zondag 15 januari 2017
 

Van zaterdag 10 december 2016 tot 15 januari 2017 kan je in CC De Ververij gaan kijken naar de expo "Ronse Drawning Prize". Deze Grote Prijs voor Actuele Tekenkunst van de stad Ronse is al aan de 48 editie toe. 

Door gerichte promotie wint deze wedstrijd jaar na jaar aan belang in het Vlaamse kunstenlandschap zowel op het vlak van artistieke inhoud als naar concept. De tentoonstelling van de winnende en genomineerde werken is meer dan de moeite waard. De ingang is gratis.

Tiemke Gauderis wint 48e Ronse Drawing Prize

De eerste prijs van deze 48e editie gaat naar Tiemke Gauderis (Oostende). De tweede prijs is voor Tom Poelmans (Antwerpen). Hieronder lees je waarom zij de jury konden bekoren. De stad Ronse neemt het werk Zonder Titel (Inner Outer) van Tiemke Gauderis op in haar collectie tekeningen op basis van het advies van de voltallige jury.

Praktische info

- info & reglement : sophie.depotter@ronse.be
- indienen werken: 25-26-27 november 2016 (14 - 18 uur) zonder inschrijving vooraf
- vernissage: 9 december 2016 (20.00 - 22.00 u.)
- e
xpo: 10 december 2016 - 15 januari 2017 in CC De Ververij (Wolvestraat 37)

Laureaten 2016 - juryverslag 

EERSTE PRIJS 

De Eerste Prijs "RONSE DRAWING PRIZE" ter waarde van 3.000 Euro gaat naar Tiemke Gauderis (Oostende) voor haar tekeningen Zonder Titel (cornerpiece), Zonder Titel (shadow) en Zonder Titel (inner outer).

"Het tekenwerk van deze kunstenaar getuigt van een ongelooflijke rijpheid, een diepe concentratie en een rustige bedachtzaamheid. De vlakken in een intrigerend perspectief geplaatst, zijn geen lijnen noch vormen. De gekende "versleten" vlakken zijn echter zo geconcipieerd dat ze een metamorfose ondergingen waarbij ze de figuratie overstijgen. Het is een sterke filmische reeks tekeningen die speelt met licht en donker en die op een eigentijdse wijze het puur academisme voorbij is gestoken."

TWEEDE PRIJS

De Tweede Prijs ter waarde van 1 000 euro gaat naar Tom Poelmans (Antwerpen) voor zijn tekeningen The Birth of Robin Hood en Painters Paradise.

"Dit is zwaarwegend werk van een kunstenaar met veel humor en nuance! Hedendaagse tekenkunst die geschiedenis citeert met een eigen mythologie zonder evenwel te verbergen. De tekeningen zijn onlosmakelijk verbonden met de ziel van de kunstenaar waarbij de oneindig aantal onderdelen van de tekening toch een sterke compositie in zich dragen. Bovendien zijn ze mooi gepresenteerd."

DRIE EERVOLLE VERMELDINGEN

- Willem Vermeersch (Brussel) voor Deeltjessplitsende vacuumpomp met fotosynthetisch neveneffect, Tumulus en Semi automatisch zwart vierkant verdampend tot vloedvrouw.
"Deze kunstenaar beheerst feilloos het ABC van alle mogelijke tekentechnieken. Het bijzondere hiervan is evenwel dat de tekenaar deze volledig en met een schijnbaar gemak naar zijn hand zet. De soepele omschakelingen van snel naar traag, van donker naar licht zijn van een subtiele voortreffelijkheid ."

- Willy Baeyens (Koksijde) voor Her Eyes en Fragile.
"De krachtige suggestie van de tekening, het efemere karakter, de straffe precisie, ook in de uitvoering, zijn ongelooflijke talenten van deze kunstenaar."

- Jean Christophe Wallaert (Oudenaarde) voor Ogen en Rollercoaster
"Deze kunstenaar heeft een onvoorstelbare drang naar nieuwsgierigheid, een innerlijke dwingende noodzaak tot het creëren. Dit maakt zijn kunst tot iets bijzonders."

GESELECTEERDEN 2016 (alfabetische volgorde)

James Block - Carlos Caballero - Mathias Cansaer - Wouter Claeys - Thomas De Ben Sylvie De Meerleer - Loïc Desroeux - Ronny Engelen - Joan Hus - Christiaan Kuitwaard - Karel Laenen - Lam Thanh Long - Adrian Martinez - Free Pectoor - Steven Prengels - Arno Synaeve -- Lou Terryn - Leen Tichelen - Jérome Ugille - Jacqueline Vandamme - Remie Vanderhaegen - Jean-Baptist Vandevelde

 

Tentoonstelling geselecteerde werken

De tentoonstelling van de geselecteerde werken loopt van zaterdag 10 december 2016 tot zondag 15 januari 2017 op woensdag, zaterdag en zondag (niet op feestdagen) van 14 tot 18 uur.

- De toegang is gratis.
- Locatie: Cultuurcentrum De Ververij Ronse - Wolvestraat 37 - 9600 Ronse

Meer info : jan.leconte@ronse.be - 055/23 27 94

 

Fotogalerij

Klik hier voor de fotogalerij van de winnaars van de voorbije jaren.

 

Voorbije edities

   

Laatste update 12 jan 2017

Cultuur

Jan Leconte

CC De Ververij
Wolvestraat 37
9600 Ronse

T: 055/232 794
E: cultuur@ronse.be

 

Cultuurdienst Ronse op Facebook


 

CC De Ververij Programma


Download het programma van CC De Ververij Ronse:
>> Voorjaar 2017 (PDF - 2,5 MB)

 

Download