Discover Ronse
Ronse for youth

Grote Prijs Actuele Tekenkunst 2015

Ronse Drawing Prize #47  

Van zaterdag 12 december 2015
t.e.m. zondag 10 januari 2016
 

Eind december 2015 - begin januari 2016 kan je in CC De Ververij gaan kijken naar de expo "Ronse Drawning Prize". Deze Grote Prijs voor Actuele Tekenkunst van de stad Ronse is al aan de 47 editie toe. Deze wedstrijd voor tekenkunst wint de laatste jaren meer en meer aan belang door een doorgedreven keuze voor artistieke kwaliteit door de gerenommeerde jury.

De eerste prijs van deze 47e editie gaat naar Denitsa Todorova. De tweede prijs is voor David Van Heek.  De tentoonstelling van de winnende en genomineerde werken is meer dan de moeite waard. De ingang is gratis.

Praktische info

- indienen werken: 20-21-22 november 2015 (14 - 18 uur)
- jurering: 25 november 2015
- v
ernissage: 11 december 2015
- e
xpo: 12 december 2015 - 10 januari 2016 in CC De Ververij (Wolvestraat 37)

Laureaten 2015 - juryverslag 

Op 11 december 2015 vond in CC De Ververij de proclamatie en vernissage plaats van de wedstrijd en de tentoonstelling "RONSE DRAWING PRIZE". Uit de 320 ingezonden werken van 127 kunstenaars werden anoniem 56 tekeningen geselecteerd van 28 kunstenaars. Deze wedstrijd van hedendaagse tekenkunst ‘pur sang' is ondertussen een begrip geworden in het kunstenlandschap in Vlaanderen, mede door de volgehouden focus op autonome tekenkunst, de gerichte promotie en de hoogstaande jurering. Zowel jonge kunstenaars uit kunsthogescholen als oudere kunstenaars stellen zich telkens kandidaat. De Eerste Prijs ter waarde van 3 000 Euro ging uiteindelijk naar mevrouw Denitsa Todorova (Antwerpen). De heer David Van Heek (Wilrijk) behaalde de Tweede Prijs. Eervolle vermeldingen waren er voor Charlie De Voet en Ruben Boeren.  

Op 25 november beoordeelde de jury, samengesteld uit Flor Bex, Mark Manders, Pjeroo Roobjee, Ante Timmermans en Hannelore Van Dijck de ingestuurde tekeningen. De jury was van oordeel dat de artistieke kwaliteit van de werken bijzonder hoog lag en elk jaar in stijgende lijn blijft gaan. Deze editie was een artistieke voltreffer waarbij de diversiteit van de autonome tekenkunst de toon aangeeft! Opvallend bij deze editie is dat maar liefst 4 kunstenaars uit Ronse werden geselecteerd waarbij één eervolle vermelding voor Charlie De Voet naast Andreas Palladio Den Serra, Matthias Nuytten en Marie-Jeanne Van de Velde.

Denitsa Todorova wint Eerste Prijs 

De Eerste Prijs RONSE DRAWING PRIZE ter waarde van 3 000 Euro gaat naar mevrouw Denitsa Todorova (Antwerpen) voor haar tekeningen Balance, The end 3 en Scientist study. Deze kunstenares won bij de vorige editie reeds de Tweede Prijs!

"Deze kunstenares is duidelijk een diepgaand onderzoek aan het voeren naar alle mogelijkheden van de tekenkunst waarbij ze vertrekt van een tekening die ze verbindt met een eigen universum. Het kan geen toeval zijn dat ze kiest voor dit type tekenwerk waarbij ze trouwens eigenzinnig en authentiek focust op een specifieke drager die een sculptuur wordt. Het werk heeft tegelijkertijd een fijnheid en een tijdloosheid aan de hand van schrale middelen. Een eigen schriftuur is expliciet aanwezig maar geeft niet onmiddellijk zijn mysterie prijs. Door het gebruik van deze drager krijgt de tekening bovendien een opvallende lichtschijn en verwijst evenzeer naar vergankelijkheid!"

Tweede Prijs 

De Tweede Prijs RONSE DRAWING PRIZE gaat naar de heer David Van Heek (Wilrijk) voor zijn tekeningen #1, #2 en #3.

"Deze kunstenaar is een totaal ander type tekenaar dan Denitsa Todorova wat op een treffende wijze de verscheidenheid van de wedstrijd illustreert. Deze kunstenaar is een verteller van persoonlijk ‘averechtse' mythes die hij doet met een grenzeloze verbeelding maar dan wel met een adequate techniek. De kunstenaar heeft bovendien een sterk gevoel voor opbouw en compositie waarbij het oppervlak van de drager, evenredig subliem wordt gevuld." De jury meent evenwel dat de tekst bij de tekening niet nodig is net omdat de tekeningen zo sprekend zijn. De tekeningen geven eveneens verschillende stemmingen en invalshoeken aan de toeschouwer : schrik/charme, reizen/ontdekken, micro/macro, ...

Eervolle Vermeldingen

De twee Eervolle vermeldingen van de voltallige jury gaan naar Charlie De Voet en Ruben Boeren.

Ruben Boeren (Antwerpen)
"Deze kunstenaar toont met zijn fotografische tekeningen een samengaan van energie, durf en moed. Hij is een virtuoos tekenaar die een eigenzinnig materiaalgebruik nastreeft. Hij werkt op groot formaat en toch is het een prent die een metamorfosisch artefactum wordt. Met beperkte middelen benadert hij de tekenkunst die de anekdotiek overstijgt en die de details toch kan verheffen tot fundamentele tekenkunst."

Charlie De Voet (Ronse)
"Deze kunstenaar toont een nieuwe invalshoek op tekenkunst waarbij hij vooral naar een eigen licht en kleur zoekt. De kunstenaar heeft een manische gedrevenheid in hem die het mogelijk maakt dat hij laag na laag de tekening doordringt. Tekenkunst is een ervaringsproces voor hem waarbij hij toelaat dat er versmelting kan plaatsvinden tussen detail en toeval."

Alle geselecteerde kunstenaars van de wedstrijd RONSE DRAWING PRIZE zijn :

Willem Vermeersch
Liesbeth Van Lancker
Nathan De Corte
Andreas Palladio Den Serra
Bart Gielen
Marie Van de Velde
Elke D’haenen
Gieles Van Duyse
Bert Jacobs
Lana Schneider
Hans Defer
James Block
Joachim Deville
Jean-Baptist Vandevelde
Jean-christophe Wallaert
Izabel Angerer
Koi Persyn
Steven Peters Caraballo
Chiel Lambrecht
Sylvie De Meerleer
Nils Vanderlinden
Matthias Nuytten
Joan Hus
Cathelijn Van Goor

Tentoonstelling geselecteerde werken

De tentoonstelling van de geselecteerde werken loopt van zaterdag 12 december 2015 tot zondag 10 januari 2016 op woensdag, zaterdag en zondag (niet op feestdagen) van 14 tot 18 uur. De toegang is gratis.

Locatie: Cultuurcentrum De Ververij Ronse - Wolvestraat 37 - 9600 Ronse

Meer info : jan.leconte@ronse.be - 055/23 27 94

 

Fotogalerij

Klik hier voor de fotogalerij van de winnaars van de voorbije jaren.

 

Voorbije edities

   

Laatste update 24 jun 2016

Cultuur

Jan Leconte

CC De Ververij
Wolvestraat 37
9600 Ronse

T: 055/232 794
E: cultuur@ronse.be

 

Webshop Ronse


Tickets voor CC De Ververij, inschrijven voor sportkampen, speelpleinwerking Pagadders, activiteiten in de bibliotheek of Villa Creademie : klik hier.

 

Cultuurdienst Ronse op Facebook


 

CC De Ververij Programma


Download het programma van CC De Ververij Ronse:
>> Najaar 2017 (PDF - 14 MB)

>> Bestel je tickets

 

Download