Filmpjes over Ronse

Fiertelommegang Ronse

De Fiertelomegang in Ronse : een eeuwenoude traditie met een hedendaagse beleving.

 

Cityclip 2017

Dat zie je in onze nieuwe cityclip. Negen jaar na de eerste cityclip is de parel van de Vlaamse Ardennen al heel wat veranderd, maar het nieuwe filmpje belicht nog steeds dezelfde troeven: Ronse, stad met natuur, traditie en dynamiek. Al mocht het deze keer wat korter en flitsender.

 

 

Aftermovie 65 jaar Bommelsfeesten

Elk jaar in januari is het weer zover: De Bommelsfeesten. Ronse wordt voor drie dagen ondergedompeld in een gezellige "gekte" en de koning en koningin van de Bommels nemen de macht over... In 2015 gebeurde dit al voor de 65e keer.

In het kader van de opmaak van een cityclip voor Ronse besloot het stadsbestuur om de 2 grootste jaarlijkse evenementen, de Bommels en de Fiertel, in beeld te brengen. Van elk evenement wordt ook een volledige clip gemaakt die op het youtube kanaal van de stad wordt geplaatst. Het resultaat voor de Bommelsfeesten is deze aftermovie: 6 minuten van traditie, feest en emoties. Geniet er van!

 

Ronse in 30 seconden!

Ronse staat bekend als de parel van de Vlaamse Ardennen. Haar levendige en erfgoedrijke stadskern wordt omgeven door prachtige groene heuvels. Kom en ontdek Ronse! Dit filmpje van 30 seconden werd gemaakt om te tonen tijdens de live-uitzending van de Hotondcross 2014. Het doel is om deze film geleidelijk uit te breiden tot een heuse cityclip die alle facetten van de stad toont. Wil je graag helpen om vrienden, leden of klanten te overtuigen van de troeven van Ronse? Verspreid dit filmpje dan gerust via sociale media, plaats het op jouw website of laat het afspelen tijdens een evenement.

 

De Vrijheid

Filmpje naar aanleiding van de voorstelling van de plannen voor de heraanleg van De Vrijheid, het historisch centrum van de stad Ronse. (Februari 2014)

 

MUST - Museum voor Textiel

 

Ladymove

Bekijk hieronder het filmpje over ‘Ladymove’, een sportaanbod voor vrouwen dat tot stand kwam in samenwerking tussen sportdienst Ronse (Buurtsport) en Samenlevingsopbouw (wijkwerking Marijve). Ladymove is een project dat als pilootpraktijk werd opgenomen in het kader van een Vlaams samenwerkingsverband rond het bevorderen van sportparticipatie van meisjes en vrouwen met andere roots.

Diversiteit in sport: participatie van meisjes en vrouwen - Ladymove Ronse from ISB vzw on Vimeo.

 

Gebeurtenissen gefilmd door VAAK

Dankzij de samenwerking met VAAK zijn hier geregeld filmpjes over gebeurtenissen in Ronse te zien. Deze filmjes geven niet alleen een leuk beeld over de gebeurtenis, maar zijn ook (meestal) gemaakt door jongeren zelf. 

Wat is VAAK?

V.A.A.K. is een vzw uit Ronse en heeft tot doel het opzetten van multidisciplinaire participatieve projecten die maatschappelijke vraagstukken onder de brede aandacht brengen met als algemene en achterliggende doelstelling het bevorderen van de sociale betrokkenheid. Participatie, emancipatie, bewustwording, zin- en betekenisgeving zijn hierbij sleutelbegrippen.

Neem zeker een kijkje op http://www.vaak.org/  

 

Samenlevingsopbouw TIO3

Creaties van het naaiatelier georganiseerd door Samenlevingsobouw Ronse fleuren de stad op in het kader van de tentoonstelling T-lab.

http://vimeo.com/43434297

 

T-LAB

T-Lab was een tentoonstelling in september 2012 met hedendaagse beeldende kunstenaars die op een bijzondere wijze 'textiel' benaderden in hun kunstpraktijk. V.A.A.K. vzw registreerde dit gebeuren.

http://vimeo.com/43404153

 

BIG BANG : opening nieuw academiejaar 2011 -2012

De "Academie" (Stedelijke Academie voor Artistieke Vorming) barst uit haar voegen en staat te trappelen om met alle disciplines onder één dak samen te werken binnen de nieuwe cultuursite "De Ververij". Dit jaar nemen zowel alle leerkrachten , leerlingen en ouders afscheid van de "oude" Academie om op het eind van het academiejaar te verhuizen naar hun nieuwe locatie. De Academie wilde de start van dit bijzondere werkjaar memorabel inzetten: niet met een klein knalletje, maar met een BIG BANG !!!

 

Een "geweldig" Ronse 

Ronse had in de maand september 2011 te maken met heel wat negatieve berichtgeving. Vooral een reportage van Terzake over de zogenaamde "geweldcultuur in Ronse" lokte heel wat reacties uit bij de inwoners. Zij vonden dat Terzake, maar ook andere (sociale) media, Ronse te vaak op een negatieve manier in het daglicht plaatsen door een eenzijdig beeld van de stad op te hangen. Op initiatief van enkele jonge Ronsenaars trokken op zondag 9 oktober 2011 heel wat inwoners massaal de straat op om het imago van hun stad te verdedigen. De optocht startte aan het stadhuis op de Grote Markt en liep langs enkele centrumstraten. Het geheel werd afgesloten met enkele toespraken en optredens op de Kleine Markt.

 

IFTAR

nASR organiseerde een Voordracht omtrent de Ramadan, gevolgd met een gezamelijke maaltijd, de IFTAR. Met deze activiteit wilde nASR de inwoners van Ronse samen brengen in een gemoedelijke sfeer. Verschillende organisaties verleenden hun medewerking. Samen eten in wederzijds respect en met kennis van elkaars tradities. VAAK registreerde dit gebeuren.

 

Preview Cultuursite

De stad Ronse kocht een tijd geleden de site van de textielfabriek De Nieuwe Leie en gaf er een culturele bestemming aan. Deze beslissing was doordacht: via het Bruulpark wordt de link gelegd met het cultureel erfgoed van het centrum van de stad en via de Beekstraat rechtstreeks met het groene landschap van de Vlaamse Ardennen. Deze cultuursite kreeg de naam "DE VERVERIJ" en omvat de bouw van een nieuwe Academie voor Artistieke Vorming én van een cultuurcentrum. De Ververij: een link met de vroegere bestemming, maar vooral een verwijzing naar het palet van kleuren en klanken die er binnen korte tijd terug te vinden zal zijn.

Op vrijdag 27 mei vanaf 18u30 kon het publiek een blik werpen op de eerste fase van de bouwwerken: de bouw van de nieuwe Academie én de tentoonstellingsruimte, vergaderzalen en burelen van de cultuurdienst. De afwerking van de nieuwe academie en cultureel centrum is gepland voor september 2012 en in een latere fase komt er een nieuwe schouwburg met een regionale culturele uitstraling. VAAK registreerde dit gebeuren.

 

Bruul for Kids

Vrijdag 1 juli was het weer zover. Het moment waar álle kinderen en jongeren uit Ronse hadden naar uitgekeken... Voor de 8ste keer op rij, nam het Stedelijk Jeugdcentrum, met de steun van de Jeugdraad, het Bruulpark onder handen en veranderde het in een enorm speeldorp! VAAK installeerde er een platform waar kinderen een stop motion filmpje konden maken.

 

Buitenspeeldag

De Buitenspeeldag luidde nu al voor de vierde keer het buitenspeelseizoen officieel in. Op woensdag 6 april, tussen 15u30 en 18u00, werd de Grote Markt weer omgetoverd tot een open speelplein. De Jeugddienst, i.s.m. de (Buurt)Sportdienst en enkele verenigingen, nodigden alle kinderen en jongeren uit om mee te komen spelen.

 

Filmpjes uit de oude doos

De moeite waard zijn de historische filmpjes van "Cinéma Matinée". Eén voor één filmpjes uit de oude doos die een verrassende kijk geven op enkele historische of alledaagse gebeurtenissen uit het verleden. (Een initiatief van het vroegere "Ronse Blogt" en Ciné Club Ronse) 

 

Ander beeldmateriaal

Geregeld duikt er op het internet ook wel beeldmateriaal op van activiteiten of gebeurtenissen in Ronse. We presenteren ze hier graag. Mocht je dus zelf een leuk filmpje bezitten of gevonden hebben dan kan je de link steeds doorgeven aan communicatie@ronse.be

 

Datum Onderwerp 
10/10/08 10 jaar wijkwerking in Ronse : een filmpje (27 minuten) 
18/09/08Kunstenaar Vladimir Tanghe maakte het filmpje "Registratie voor een andere toekomst" over de leegstaande gebouwen van de "Nieuwe Leie" in de Wolvestraat die de komende maanden en jaren moeten uitgroeien tot het nieuw cultureel centrum van de stad Ronse 
09/07/08Guillaume op Bruul 2008 
25/06/08 Verslag Buitenspeeldag 2008 
11/06/08 De goal van Valentin Romont, die hiermee KSK Ronse na één seizoen in derde klasse weer naar tweede klasse knalt... 

 

 

Communicatie

Erwin Huyghe
Communicatieambtenaar

Grote Markt 12
9600 Ronse

T: 055 23 28 04
F: 055 23 27 18
E: communicatie@ronse.be

 

Ronse Winterlicht


ONTDEK HET PROGRAMMA

 

Geoloket.Ronse


Klik door naar Geoloket.Ronse

 

Cinéma Matinée

Filmpjes uit het rijke historische verleden van Ronse.