Grote Prijs Tekenkunst 2008

2008 : 40e editie Grote Prijs Tekenkunst 

De Grote Prijs van de Stad Ronse is een begrip in het artistieke milieu van Vlaanderen. Tekenkunst wordt immers niet vaak als een autonome discipline gepresenteerd. De kunst begint met de tekenkunst. Dit jaar is de "Grote Prijs" aan de 40ste editie toe. Een jubileumjaar...

De tekenkunstwedstrijd editie 2008 van de stad Ronse was een succes. De jury (Flor Bex, Pjeroo Roobjee, Francis Smets en Nica Broucke) heeft opnieuw een kwalitatieve keuze gemaakt van actuele tekenkunst uit een stijgend aantal inzendingen (totaal van 235 ingezonden tekeningen) met hoog artistiek niveau.

De werken van de laureaten tonen aan dat tekenkunst zich nog steeds zonder twijfel als een autonome kunstdiscipline kan positioneren in het hedendaagse kunstenlandschap.

Naast de tentoonstelling van de werken van de laureaten, vermeldingen en geselecteerden van de wedstrijd, werd voor de eerste maal de 40-jarige stadscollectie van teken- en schilderwerk getoond. De laureaat die de Eerste Prijs wint staat namelijk elk jaar aan de stad het bekroonde werk af. Bovendien vond er in de vele kamers van het voormalig ziekenhuis een tentoonstelling plaats van puur tekenwerk van kunstenaars die in de Vlaamse Ardennen wonen én een (inter)nationaal niveau bereikt hebben alsmede kunstenaars die reeds een relevant artistiek parcours hebben afgelegd in België : Mark Manders, Johan Tahon, Pjeroo Roobjee, Tim Volckaert, Louis De Cordier, Steven Baelen, Katrin Dekoninck, Johan Gelper, Joseph Gaudeuille, Sefan Peters en Loreta Visic. Het is de bedoeling om elk jaar naast de wedstrijd Grote Prijs van de Tekenkunst stad Ronse, een tentoonstelling te organiseren met als basis de tekenkunst als meest directe vorm van kunstuiting en dit met aandacht voor debuterende kunstenaars.

 

Winnaar en laureaten 2008 

Eerste prijs 

De eerste prijs voor deze editie ging naar Kelly Vander Haegen voor het werk "1"
Het werk straalt een desolate donkere sfeer uit met een stilte die een hele wereld in zich draagt. Het werk is gemaakt met houtskool met een sterke technische beheersing, een krachtige compositie en met een zeer vernieuwende inhoudelijke benadering.

Tweede prijs 

De tweede prijs gaat naar het werk "hangende naakten 7 8 9 " van Greet Van Autgaerden. Het betreft hier grote monumentale werken waarbij de grijswaarden perfect beheerst zijn weergegeven. Het tekenen wordt als het ware schilderen. Het tekenwerk wekt een lugubere sfeer op vertrekkend van een specifieke realiteit.

Eervolle Vermelding

Lot Brutsaert voor de werken "Man in Vooraanzicht - Vrouw - Man tegenover Blauwe Achtergrond"

"Grote hyperrealistische portretten, waar een bevreemdend en bedreigend effect mee wordt
bereikt."

2de Eervolle Vermelding

Nadine Fassin voor de werken Neverending Ocean - Neverending Waterfall I en II".

"Gedurfd lijnenspel, met een historische verwijzing".

 

Laatste update 16 sep 2011

Cultuur

Jan Leconte

CC De Ververij
Wolvestraat 37
9600 Ronse

T: 055/232 794
E: cultuur@ronse.be

 

Webshop Ronse


Tickets voor CC De Ververij, inschrijven voor sportkampen, speelpleinwerking Pagadders, activiteiten in de bibliotheek of Villa Creademie : klik hier.

 

Ronse Winterlicht


ONTDEK HET PROGRAMMA

 

Cultuurdienst Ronse op Facebook


 

CC De Ververij Programma


Download het programma van CC De Ververij Ronse:
>> Najaar 2017 (PDF - 14 MB)

>> Bestel je tickets

 

Kunstacademie Vlaamse Ardennen


Website KAVA

 

Download