Crypte onder de Sint-Hermeskerk

Crypte.jpg

De crypte is in West-Europa een typisch verschijnsel van de Romaanse architectuur. Het staat steeds in verband met de verering van de plaatselijke heilige. In Ronse is dat Sint-Hermes, die aanroepen wordt tegen zenuw- en geestesziekten.
De crypte is een vrijwel uniek monument. Nergens in ons land treft men dergelijke perspectieven en tegelijk zo'n intieme sfeer aan. Niettegenstaande de diversiteit in stijlen bezit ze een prachtige architecturale eenheid.

Van de oorspronkelijke Romaanse crypte staan de muren, met uitzondering van het kooreinde, nog steeds overeind. Zij zijn opgebouwd uit blokken bruingrijze ijzerzandsteen. In deze muren ziet men de typische rondbogige venstertjes, de beide originele toegangsdeuren vanuit de bovenkerk (thans grotendeels dichtgemetseld), de 3 nissen van de 'confessio' in het midden van de achterwand en vooral de twee zijkamertjes die als badkamer voor de pelgrims fungeerden. Daar werden de zieken gebaad terwijl in de aanpalende zijkapellen een 'badmis' gecelebreerd werd. Eveneens Romaans zijn 15 van de 24 originele zuilen. Het zijn monolieten die een typisch Romaans kubus- of teerlingkapiteel dragen.

Van de gewelven zijn enkel een paar vlakken in de noordelijke kruisbeuk bewaard. De rest stortte in toen de vieringtoren in 1267 naar beneden kwam. De gerestaureerde gewelven werden in baksteen en met de typische vroeggotische spitsbogen opgetrokken. De zuilen bestaan uit trommels, afgedekt met bladkapitelen.

Het kooreinde is een laatgotische uitbreiding uit 1511-1526. De muren zijn in baksteen of in hergebruikt afbraakmateriaal van het Romaanse koor. De brede vensters zijn spitsbogig aan de binnenkant maar afgerond aan de buitenkant, zoals een deel van de gewelfbogen in Avesnesteen, waarvan de sluitstenen versierd zijn met religieuze of profane motieven. Ook uit die tijd dateert de grote kapel aan de zuidzijde van het koor, waar nu een aantal archeologische vondsten opgesteld staan. Elders staat Romaanse gebeeldhouwde kapitelen en vondsten uit de Romeinse, Merovingische en Karolingische tijd.

De bezoeker krijgt niet alleen een overzicht van de bouwgeschiedenis van de crypte, maar ook van de verschillende fasen in de behandeling van de pelgrim op zoek naar genezing.

De crypte is gelegen onder de Sint-Hermeskerk, vlakbij het Must - Museum voor textiel en is toegankelijk via de Sint-Hermesstraat.

Meer informatie:
Dienst Toerisme
T: + 32(0)55/232 816
E: toerisme@ronse.be

Laatste update 04 maa 2015

Crypte Praktisch

Sint-Hermesstraat

Openingsuren Crypte

1 maart tot 30 september
dinsdag t.e.m. zondag
van 10 - 12 u. en 14 - 17 u.
gesloten op maandag
open op feestdagen

1 oktober tot 30 november
zat-, zon- en feestdagen
van 14 - 17 u.

1 december tot 28 februari
gesloten

Tickets individu
audiogids inbegrepen
volwassenen: € 5,00 
kinderen tot 12 j: gratis
ticket Must + Crypte: € 8,00
inwoners Ronse: gratis

Tarief bezoek met gids
2,50 euro + gids € 30 /uur

Tickets en toegang tot 30 minuten voor sluitingstijd

 

Webshop Ronse


Tickets voor CC De Ververij, inschrijven voor sportkampen, speelpleinwerking Pagadders, activiteiten in de bibliotheek of Villa Creademie : klik hier.

 

Educatieve projecten musea

Beste leerkracht...
Interesse in een boeiend bezoek met uw klas?
Dan vindt u hier wat u zoekt!

 

Ronse 3D


Vlieg in Google Earth en beleef in 3D de stad Ronse.

 

Kolibri


Databank van het industriële patrimonium van Ronse