Musea en erfgoed in Ronse

De crypte onder de Sint-Hermeskerk is ongetwijfeld één van de pareltjes die Ronse te bieden heeft. Het is één van de best bewaarde cryptes in West-Europa! Het diende als bewaarplaats voor de relikwieën van de heilige Hermes, patroonheilige van de zenuw- en geesteszieken. Naast het prachtige bouwwerk leer je er ook de verschillende fasen kennen in de behandeling van de pelgrim op zoek naar genezing. In de middeleeuwen was Ronse immers een belangrijk bedevaartsoord.

Hoezeer Ronse sedert de helft van de 19e eeuw dan weer met textiel verweven is, merk je meteen in het Must - Museum voor Textiel. Het Must, toont het productieproces van grondstof tot afgewerkt product en je ziet hier ook welke invloed de textielindustrie heeft gehad op de ontwikkeling van het toen nog kleine stadje Ronse.

De dienst Toerisme beschikt daarbij over educatieve projecten die een bezoek voor groepen en klassen tot een aangename en leerrijke ervaring maken.

Ronse heeft echter nog veel meer cultureel-historisch erfgoed in petto. De jaarlijkse "Open Monumentendag" is daarbij een ideale gelegenheid om dit in de kijker te plaatsen.


Nieuws

Stadsarchief 3 jaar gesloten voor inventarisatie MUST

Stadsarchief en MUST-Wonen gesloten sinds 1 december 2015 

De dienst Erfgoed van de stad Ronse is in het stadsarchief gevestigd (Kasteelstraat 96). Deze dienst werd opgericht in 2010 om de lokale archieven toegankelijk te maken voor het publiek. Vanaf 1 december 2015 wordt de opdracht van de dienst Erfgoed echter uitgebreid. De volledige collectie van de Stedelijke Musea, meer bepaald van MUST-Wonen, moet dringend gedigitaliseerd worden. In dit proces krijgt elk stuk een foto, een beschrijving en een situering. Dit is een werk van lange adem. Er werd dan ook een periode van zeker drie jaar voorzien om dit project, in samenwerking met het Provinciebestuur van Oost-Vlaanderen en Erfgoedinzicht, te voltooien. Om praktische redenen vindt deze inventarisatie plaats in het MUST-Wonen. Het stadsarchief en het MUST-Wonen zijn sinds 1 december dan ook niet meer toegankelijk voor het publiek.

Het stadsbestuur benadrukt dat deze toestand van tijdelijke aard is. Als de inventarisatie voltooid is, zullen de dienst Erfgoed en het stadsarchief hun huidige werking opnieuw opnemen. 


Lees verder >>
01 dec 2015 Ronse in de Middeleeuwen. Een alternatieve geschiedenis.
29 mei 2013 Fiertelommegang
10 jan 2014 Stalenboeken van het MUST ontrafeld
15 dec 2010 Archeologische opgravingen in de Stadstuin

 

Toerisme

Spanjaardenkasteel
Bruulpark
9600 Ronse

T: +32(0)55 23 28 16
E: toerisme@ronse.be

 

Webshop Ronse


Inschrijven voor sportkampen, speelpleinwerking Pagadders, activiteiten in de bibliotheek of Villa Creademie : klik hier.

 

Educatieve projecten musea

Beste leerkracht...
Interesse in een boeiend bezoek met uw klas?
Dan vindt u hier wat u zoekt!

 

Kolibri


Databank van het industriële patrimonium van Ronse

 

Ronse 3D


Vlieg in Google Earth en beleef in 3D de stad Ronse.