Bouw nieuw zwembad

update: 17 februari 2017  

Prachtig nieuw complex naast de sporthal 

De bouw van het nieuwe zwembad in Ronse werd toegewezen aan Bouwconsortium Pellikaan. Zij zullen samen met architectenbureau’s B2Ai en VenhoevenCS en onderhoudsfirma Veolia een prachtig nieuw complex realiseren op de sportzone, naast de huidige sporthal ’t Rosco. Het ontwerp van Pellikaan overtuigde het stadsbestuur door de stijlvolle integratie van het zwembad in de sportzone.  

Hoe zal het zwembad er uitzien? 
Het zwembad wordt een aantrekkelijk open en transparant gebouw dat perfect aansluit op de bestaande sportinfrastructuur, functioneel verbonden door een glazen tussengebouw. Daglicht en transparantie zijn belangrijke aspecten in het ontwerp, dat wordt gedragen door een eenvoudig principe: één groot luifeldak waaronder (en waarop) alle zwembadfuncties gegroepeerd zullen zijn.

Wedstrijdbad en recreatief deel
Het zwembad zal bestaan uit een wedstrijdbad en een recreatief gedeelte. De inrichting van het recreatief deel is interessant voor alle leeftijdscategorieën. Voor de allerkleinsten komt er een apart bad van 20 cm diep. In dit bad zijn ‘bedriegertjes’ en ‘stepping stones’ opgenomen die geschikt zijn voor de kleintjes. Het speelwater voor de wat oudere kinderen bevat ook ‘stepping stones’ en heeft een verloop van 40 cm naar 60 cm. Dit bad bevat een regendouche, drie bruisbulten en een waterval uit het plafond.  In dit deel staan ook de spuiten en fonteinen waarmee kinderen kunnen spelen. 

 

Boven de recreatiebaden hangt de spectaculaire glijbaan. Deze glijbaan is 50 meter lang en bevindt zich volledig in het gebouw. Er is ook een brede familieglijbaan opgenomen in het recreatiegedeelte. Het wedstrijdbad is 20,5 m breed en 25 m lang. Het is voorzien van een beweegbare bodem van 8 m breed en 25 m lang en die instelbaar is van 0 m tot 2 m diepte. Het diepe gedeelte (2 m) van het wedstrijdbad kan van het ondiepe gedeelte gescheiden worden door een beloopbare scheidingswand. In het wedstrijdbad is plaats voor 8 wedstrijdbanen of 10 trainingsbanen. Het zal een multifunctioneel sportief gebruik mogelijk maken voor verschillende doelgroepen: kinderen die leren zwemmen, senioren, aquagymmers, baantjeszwemmers, het schoolpubliek…

 

Bezoekers hebben vanuit de patio (deels ingericht als buitenterras) en de cafetaria een perfect zicht op alle baden. De huidige cafetaria van de sporthal wordt uitgebreid en zal door de centrale ligging tussen de sporthal en het zwembad het levendige hart van het hele sportcomplex worden. Vanuit de cafetaria is er ook rechtstreeks toegang tot de tribune van het wedstrijdbad.  Zo hoeven bezoekers het zwemgedeelte niet te betreden.

Laagdrempelig en duurzaam
Er werd bij het ontwerp sterk ingezet op duurzaamheid en toegankelijkheid. Duurzaamheid wordt in brede zin toegepast: waterhergebruik, doordacht gebruik van materialen, dynamische signalisatie van de gerealiseerde prestaties van het gebouw, minimalisering van energetische noden door compact en doorgedreven geïsoleerd nieuwbouwvolume en optimalisatie van daglicht.

Er wordt tenslotte ook bijzondere aandacht besteed aan toegankelijkheid: laagdrempeligheid, flexibel gebruik voor een diversiteit aan gebruikers zoals gezinnen met jonge kinderen of ouderen en personen met een handicap. Dit geldt niet enkel voor de baden op zich maar ook voor de ondersteuning en omkadering, zoals de cafetaria, het onthaal, de signalisatie en alle verblijfsaspecten.

Het nieuwe zwembad, mooi geïntegreerd in de sportsite, zal een grote aantrekkingskracht uitoefenen voor elke sporter of recreant.

 

Laatste update 21 feb 2017

Sport

Sporthal 't Rosco
Leuzesesteenweg 241
9600 Ronse

T: 055 33 99 20
E: sport@ronse.be

 

Webshop Ronse


Inschrijven voor sportkampen, speelpleinwerking Pagadders of Villa Creademie : klik hier.

 

Ronse Run 2016


 

Sportdienst Ronse op Facebook


 

Download