Ervaring telt !

Ervaringsbewijs is officieel bewijs van bekwaamheid...

 

Veel mensen hebben een beroep al doende geleerd en beschikken dus over de nodige ervaring. Maar die bekwaamheid kunnen ze niet zwart op wit bewijzen omdat ze nooit de kans hebben gehad een diploma te halen. Daarom lanceert de Vlaamse overheid het Ervaringsbewijs. Dat Ervaringsbewijs bestaat al voor 26 verschillende beroepen. Vanaf januari 2009 komen daar nog beroepen bij. Er worden dus voortdurend nieuwe beroepen aan de lijst toegevoegd. De volledige lijst vind je op www.ervaringsbewijs.be.

 

Voor de beroepen autobus- en autocarchauffeur, begeleider buitenschoolse kinderopvang, bestuurder hydraulische graafmachine, bestuurder mobiele kraan, call center operator, dubbelstuk tapijtwever, heftruckchauffeur, hovenier aanleg parken en tuinen, hovenier onderhoud parken en tuinen, industriële schilder, kapper, kapper-salonbeheerder, keukenmedewerker, koelmonteur, magazijnmedewerker, monitor/begeleider in de beschutte en sociale werkplaatsen, patronenmaakster, platwever, reachtruckchauffeur, stellingbouwer, stikster, torenkraanbestuurder, verhuizer-drager, verhuizer-inpakker en zelfstandige kapper werden alle vaardigheden op een rijtje gezet. Om het Ervaringsbewijs voor één van die beroepen te halen, moet de kandidaat in een gesprek en een praktische proef aantonen dat hij of zij die vaardigheden onder de knie heeft. Het Ervaringsbewijs maakt bestaande ervaring dus tastbaar en is daarom een officieel bewijs van vakbekwaamheid.

In de eerste plaats is het Ervaringsbewijs een troef waarmee werknemers en werkzoekenden sterker staan op de arbeidsmarkt. Want bij het solliciteren maakt het Ervaringsbewijs uitgebreide tests overbodig. En ook bij contractbesprekingen levert dit document een sterk voordeel op. De praktijkproeven werden immers mee door werkgevers uit de sector opgesteld en dus weten ze perfect wat het Ervaringsbewijs waard is. Maar ook voor de werkgever is het Ervaringsbewijs een handig instrument. Het is immers niet altijd makkelijk om de competenties van een kandidaat-werknemer in te schatten. Het Ervaringsbewijs zorgt voor transparantie op de arbeidsmarkt, want het toont zwart op wit dat de kandidaat over de nodige competenties beschikt.

Om de vakkennis van de kandidaten te testen, selecteerde de Vlaamse overheid voor elk beroep minstens één testcentrum. In dat centrum kan de kandidaat het hele traject doorlopen dat tot het Ervaringsbewijs leidt. De eerste stap is dus contact opnemen met het bevoegde testcentrum. Daarop volgt een verkennend gesprek met de verantwoordelijke begeleiders. Zij vertellen de kandidaat precies welke vaardigheden nodig zijn om het Ervaringsbewijs te halen en welke eventuele kosten daaraan verbonden zijn. De praktijkproef sluit het traject af. In een rollenspel, een simulatie of een gesprek bewijst de kandidaat dat hij over de nodige vaardigheden beschikt. Wie slaagt voor de praktische proef, vindt het persoonlijke Ervaringsbewijs enkele weken later in de brievenbus. Omdat het een officieel en algemeen erkend document is, is het een troef voor mensen die sterk willen staan in hun werk.

Meer informatie over het Ervaringsbewijs vindt u op www.ervaringsbewijs.be. U kunt ook contact opnemen met de Vlaamse Infolijn op het gratis nummer 1700.

 

Laatste update 31 dec 2013

Vacatures

De stad Ronse is steeds op zoek naar geschikte medewerkers. Iets voor jou?

Bekijk hier de openstaande vacatures aan de stad.

 

Maatwerkplan Ronse

Lees het "Maatwerkplan" van de stad Ronse.