Duurzaam toerisme

Volgens de wereldorganisatie voor toerisme zullen er in het jaar 2020 wereldwijd 1,5 miljard toeristen zijn, dit is 21% van de totale wereldbevolking. Deze stijging zal serieuze gevolgen hebben, in positieve zin op de economie en in negatieve zin op het milieu. Duurzaam toerisme stelt tal van uitdagingen. Dat gaat van schijnbaar onbelangrijke beslissingen – zoals deel ik ballonnen uit aan arme kinderen of maak ik foto’s van mensen zonder hun toestemming? – tot de keuze van het soort logies of vervoermiddel waarmee je je bestemming wil bereiken, van fiets tot vliegtuig. Duurzaamheid omvat niet enkel het milieu maar ook sociale relaties en economische factoren zoals menswaardige tewerkstelling (van bv het personeel in de slaapgelegenheden) en armoedebestrijding.

Om de milieubelasting van reizen beter te kunnen kaderen, kan je het toeristisch product opsplitsten in 3 componenten, die elk op hun manier milieuproblemen met zich meebrengen:

   1) het transport van en naar de bestemming
   2) de logies
   3) de activiteiten die je ter plaatse onderneemt

Enkele algemene tips

- ga wat minder vaak maar voor een langere tijd op vakantie en beperk op die manier het aantal kilometers
- als je toch liever kortere vakanties neemt, verken dan de nabij gelegen toeristische mogelijkheden
- ga op reis buiten het seizoen en buiten de schoolvakanties (als dit mogelijk is), zo wordt de volkstoeloop en de daarmee gepaard gaande druk op de omgeving gespreid

De vervoerskwestie

Kies voor een vervoermiddel dat het milieu het minst belast. Een busreis is de minst milieubelastende manier van reizen omdat de bezettingsgraad – het aantal beschikbare stoelen dat effectief bezet is – doorgaans vrij hoog is (70% tot 90% gemiddeld). Een reis met de hoge snelheidstrein (HST) belast het milieu ongeveer anderhalve tot twee keer zoveel als een reis met een gewone internationale trein die op zijn beurt net iets belastender is dan de bus. Dat komt omdat de bezettingsgraad doorgaans iets lager is. De hogere snelheid van de HST kost per kilometer ook meer energie. Een recente wagen met vier inzittenden zonder caravan is ongeveer even belastend als een reis per internationale trein. Hangt u achter de wagen nog een caravan, dan wordt de reis al snel vier tot vijf keer zo milieubelastend als de bus. Het extra gewicht en de luchtweerstand van een caravan verhogen het brandstofverbruik met 60%. Fietsen meenemen op het dak verhoogt het brandstofverbruik met ca. 20% Een fietsendrager op de trekhaak is goed voor 5 tot 10% extra brandstofverbruik en ook een dakkoffer of beladen imperiaal zorgen voor 20% meer verbruik. Vergeet voor het vertrek ook de bandenspanning niet te controleren en gebruik de airco verstandig.
De hele lage prijzen van sommige luchtvaartmaatschappijen zijn moeilijk te weerstaan, maar bedenk dat reizen met het vliegtuig wel het meest milieubelastend is (de cijfers variëren van 2 tot 13 keer zo milieubelastend als een busreis afhankelijk van oa de afstand die je aflegt).

De logies

Of je nu in een eenvoudig tentje logeert of in het meest luxueuze hotel, er zijn steeds manieren om je verblijf zo milieuvriendelijk mogelijk te maken. Kies je voor kamperen, heb dan respect voor de natuur en kampeer enkel op officiële kampeerplaatsen.
Uitbaters van vakantielogies kunnen putten uit een brede waaier aan mogelijkheden om hun domein op een milieuvriendelijke manier te runnen. Als vakantieganger heb je hierop weinig invloed maar je kan wel actief kiezen voor een verblijf dat hiermee rekening houdt. Zo is er bv. het logo van de Groene Sleutel die logies aanduidt met de nodige aandacht en zorg voor het milieu.
Ga je naar een natuurgebied of het platteland op vakantie, kies dan voor een klein familiehotel, bed & breakfast, boerderij of vakantiehuis in plaats van een riant hotel met alle faciliteiten die daar doorgaans bijhoren (zwembad, sauna, ….).

De activiteiten

Een duurzame vakantie betekent ook – naast aandacht voor milieuaspecten – respect tonen voor de mensen en hun cultuur. Dat kan door gebruik te maken van voorzieningen waarvan je weet of vermoedt dat ze vooral ten goede van de plaatselijke bevolking komen, rekening te houden met plaatselijke gebruiken en gewoontes, je kleding indien nodig aan te passen en geen verboden souvenirs te kopen. Nogal wat toeristen kopen uit onwetendheid souvenirs die de natuur zwaar onder druk zetten: koralen, tassen uit reptielenleer of zeepaardjes.
Betaal als je iets koopt, bij voorkeur ook een eerlijke prijs en gaat niet tot in het oneindige staan afbieden.

Meer info ?

 

Laatste update 13 maa 2015

Mobiliteit & Duurzaamheid

Nele Defoer

Stadhuis
Grote Markt 12
9600 Ronse

T: 055/232 776
E: duurzaamheid@ronse.be
E: mobiliteit@ronse.be