Duurzaam leven

Duurzame ontwikkeling, duurzame samenleving, duurzame industrie, duurzame landbouw. Deze woorden ben je wellicht op verschillende plaatsen tegengekomen, maar wat betekent het begrip 'duurzaamheid' nu eigenlijk? De term 'duurzame ontwikkeling' komt van de Verenigde Naties. In 1987 stelde de commissie Brundtland het rapport 'Onze gezamenlijke toekomst' voor, waarin 'duurzame ontwikkeling' de kern is.

Duurzame ontwikkeling is een concept waarin ecologische, economische en sociale belangen bij elkaar komen, voor zowel de huidige als de toekomstige generaties. Duurzame ontwikkeling is de eis om een evenwicht tussen deze drie basisconcepten te vinden. Het is een breed begrip, en omvat alle ontwikkelingen - op technisch, economisch, ecologisch of sociaal vlak - die bijdragen aan een wereld die efficiënter, zuiniger en op lange termijn meer continu omgaat met de aarde zodat ook onze kinderen en kleinkinderen nog mee kunnen genieten van de natuurlijke rijkdommen van de aarde.

Duurzame ontwikkeling wordt vaak voorgesteld door de drie P's (triple P): people (mensen), planet (planeet) en profit/prosperity (winst/welvaart), die staan voor respectievelijk de sociale, ecologische, economische dimensies van het begrip. Bij duurzame ontwikkeling moet men ernaar streven om deze drie P's (oftewel: natuur, samenleving en economie) harmonieus met elkaar te laten werken.

In het gemeentelijke milieubeleid is duurzaamheid de laatste jaren sterk in de kijker komen te staan. Wat is nu duurzaamheid voor een gemeente en zijn inwoners?
De volgende pagina geeft over allerhande aspecten weer wat duurzaamheid kan inhouden en in welke mate ook de burger zijn steentje kan bijdragen.

Meer info over duurzame ontwikkeling 


Nieuws

Zaterdag 10 oktober : Nacht van de duisternis

Doof mee de lichten...

Tijdens de nacht van zaterdag 10 oktober op zondag 11 oktober vindt in Vlaanderen voor de 20ste maal Nacht van de Duisternis plaats. Tijdens deze nacht staat de problematiek van de lichtvervuiling centraal. De stad Ronse geeft het goede voorbeeld en zal daarom die nacht alle klemtoon- en monumentverlichting doven. Het stadsbestuur wil de bevolking, de handelaars en de industrie ook oproepen om mee te doen en zelf de tuinverlichting, reclameverlichting of klemtoonverlichting te doven. Hierdoor kan de nacht terug in ere hersteld worden.


Lees verder >>
02 jun 2015 Oproep "Ecobouwers Opendeur"
30 maa 2015 Doe mee met Earth Hour en doof je verlichting!
19 nov 2014 Informatiecampagne: Durf vergelijken!
30 sep 2014 Filmavond "Fish & Run 2"

 

Mobiliteit & Duurzaamheid

Nele Defoer

Stadhuis
Grote Markt 12
9600 Ronse

T: 055/232 776
E: duurzaamheid@ronse.be
E: mobiliteit@ronse.be