Het project 'Airbezen'

Meet het fijn stof in jouw buurt. Doe mee en vraag jouw AIRbezenplant.

In Oost-Vlaanderen wordt er dit voorjaar een uniek project gestart om de verspreiding van fijn stof, afkomstig van het verkeer in de provincie, in kaart te brengen. Het gaat om een initiatief van beweging.net, CM, Vormingplus, de Provincie Oost-Vlaanderen en het departement Bio-ingenieurs-wetenschappen van de Universiteit Antwerpen. De meting van het fijn stof gebeurt aan de hand van de blaadjes van aardbeiplantjes.

Vrijwilligers gezocht

Ook in Ronse zullen ruim 150 plantjes verdeeld worden. Men is hiervoor op zoek naar vrijwilligers die een aardbeiplantje willen laten groeien van eind maart tot eind juni 2017. Je hoeft het plantje gedurende deze periode enkel te verzorgen door voldoende water te geven. Je moet het plantje wel buiten kunnen plaatsen op de eerste verdieping (vensterbank, balkon, plat dak).  Op het einde van de meetperiode moet je dan 5 blaadjes van je plantje binnenbrengen in het lokale inzamelpunt. Het plantje mag je daarna houden om van de lekkere aardbeien te genieten.

De Universiteit Antwerpen gaat hierna aan de slag en analyseert de metaaldeeltjes op de blaadjes. In het najaar van 2017 worden de resultaten gebundeld in een rapport en worden er info-avonden georganiseerd waarbij de resultaten voorgesteld worden.

Meer info over dit project kan je vinden op www.airbezen.be

Laatste update 14 feb 2017

Ronse Winterlicht


ONTDEK HET PROGRAMMA