Geboorteaangifte voortaan digitaal

geboorte

via MijnBurgerprofiel

Kersverse ouders kunnen de geboorte van hun kindje voortaan online aangeven bij de burgerlijke stand. Dit bespaart hen een verplaatsing naar het stadhuis in een periode die toch al druk genoeg is. Ronse behoort tot de pilootgemeenten voor dit project en mag zich hier dus een voorloper noemen. Een online aangifte is mogelijk als het koppel gehuwd is of als er een prenatale erkenning van het kind gebeurde. Ook als er slechts sprake is van één ouder – de moeder – kan het online.

De ouders dienen zich veilig aan te melden via Itsme of hun eID en kunnen dan online alle gegevens van hun kindje en henzelf invullen. In de materniteit van het AZ Glorieux krijgen nieuwe ouders deze info aangereikt via de infofolder, met een QR-code die direct naar het juiste online formulier in MijnBurgerprofiel leidt. 

Nadat de ouders alles hebben ingevuld en verstuurd, worden de gegevens bij de burgerlijke stand grondig nagekeken en verwerkt. De ouders ontvangen vervolgens automatisch de geboorteakte van het kind, het attest voor de mutualiteit en een attest voor de verplichte vaccinatie tegen polio in hun eBox. Hebben zij geen actieve eBox, dan worden deze documenten naar het thuisadres gestuurd. 

De online aangiften lopen sinds enkele maanden vrij vlot binnen en de verwerking gaat prima. Uiteraard kunnen mensen die dit verkiezen nog steeds op afspraak terecht aan het loket van de burgerlijke stand om de aangifte daar te doen.