Houtig erfgoed

Houtige erfgoed

Als je er aandachtig voor bent, kom je ze overal tegen in de Vlaamse Ardennen. Oude bomen, hagen of struiken met een erfgoedwaarde. Geplant door de mens, in verbondenheid met de natuur en het landschap. Ze vertellen vaak iets meer over tradities, oude gebruiken, geloof en bijgeloof… maar ook over het landschap zelf.

De diversiteit aan houtig erfgoed toont aan hoe waardevol deze bomen waren voor onze voorouders. Denk maar aan welkomstbomen bij hoeves, kapelbomen, herdenkingsbomen, kaphagen, grensbomen, devotiebomen, oude hoogstamboomgaarden,…

(bron foto: Agentschap Onroerend Erfgoed)

Inventarisatie

Hoewel de Vlaamse Ardennen rijk is aan dit houtig erfgoed, worden deze bijzondere bomen maar al te vaak over het hoofd gezien. Ondanks dat ze de tijd lijken te doorstaan en vaak een stevig en robuust karakter hebben, worden dit kwetsbare landschapselementen wanneer de kennis en waardering dreigen te verdwijnen.

Het in kaart brengen is een eerste en belangrijke stap in het beter beschermen van dit levende erfgoed. Samen met vrijwilligers gaan we de komende twee jaar in kader van dit LEADER-project ‘BehouT het Verleden’ aan de slag om het houtig erfgoed binnen 9  gemeenten te inventariseren.Volgende gemeenten hebben zich hiervoor aangesloten; Gavere, Geraardsbergen, Herzele, Maarkedal, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zottegem, Zwalm en Ronse.

Uit het juiste hout gesneden?

Wil je graag mee aan de slag om houtig erfgoed in kaart te brengen? Wil je mee op ontdekkingstocht langs het houtig erfgoed in Ronse en omgeving?
De laatste stand van zaken van dit project vind je hier.

Leader Oost-Vlaanderen

bron foto's: Agentschap Onroerend Erfgoed